OM JAN WESTLING
 Till

NYA UTSIKTER >>

DEN GAMLA VÄRLDEN >>

 

Om Jan Westling

"Skrytbladet" kommer härmed...

Född 1950 i Älvdalen. Första utställningen i Älvdalen 1980. Sen har det blivit uppåt 300 utställningar, räknat både egna och tillsammans med andra. Är medlem i Svenska Tecknare, KiD (konst i Dalarna), Sten i Älvdalen, Sv. Naturskyddsföreningen, Elfdalens Hembygdsförening (ordf. där tidigare samt medarbetar i Skansvakten), Orsa Grafik, Riksteatern/Welest, Indianklubben i Sverige m.fl.

Hoppjerka...

Jag har en ganska brokig bakgrund, "hoppjerka" kallades det förr, som journalist, snickeriarbetare, dagisfarbror, högstadielärare, projektsamordnare inom kultur för unga, kulturpedagog m.m. Eftersom jag arbetar med både text och bild i mitt skapande har de här olika gebiten varit till god hjälp genom de erfarenheter de gav.

Är självlärd i det mesta, men tre år i konstnärliga utbildningar har det blivit samt utbildning i stendesign i tre omgångar. Jag har satt upp två egna verkstäder för grafiskt tryck - serigrafi och litografi (plåttryck). Annars har jag arbetat med de mest skilda uttryck inom konsten och lett kurser i oljemålning och stenbearbetning (porfyr) bl.a.

Mina konstverk har inköpts av offentliga inrättningar, bygdegårdsföreningar, företag o.s.v. Många verk har skänkts till Älvdalens kommun. Partipolitiskt aktiv (vp) under en period verkade jag bl.a. i dåv. kulturnämnden i Älvdalen. Har varit föreningsaktiv, bl.a. i dåv. Konstföreningen Källan, som ansågs som den mest aktiva konstföreningen i Dalarna på sin tid, Kulturcentrum i Mora m.fl.

Älvdalen i september 2022

Jan Westling